<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 01, 2007

Koperen Knop met Hollandse Kost

In Hardinxveld-Giessendam is een oude boerderij omgebouwd tot historisch en cultureel centrum. Ook de omliggende tuin - waar je zomers heerlijk buiten kunt zitten - heeft een historisch karakter passend bij de agrarische omgeving.
Ze hebben een leuke collectie serviesgoed, tegeltjes, tafellinnen, oude kleding en alles wat thuishoort op de boerderij van vroeger. Daarnaast is er een expositieruimte voor wisselende tentoonstellingen waar ook moderne kunst volop de ruimte krijgt.

Vanaf 17 november kunnen bezoekers genieten van een tentoonstelling over Hollandse Kost. Ik mag hem openen, maar spannender is natuurlijk de stamppotmaaltijd in december en de speciale aandacht voor de feestdagen.

Gisteren was ik er om even een kijkje te nemen en het viel me op dat iedereen er zo ontzettend aardig en vrolijk was. Alle vrijwilligers waren met plezier bezig. De leilinden werden gesnoeid, bezoekers - het was er voor een woensdagmiddag behoorlijk druk - de weggewezen, koffie en taart uitgedeeld. Het museum ligt aan een fietsroute en volgens mij kun je er buiten met mooi weer prachtig in het weiland picknicken. www.koperenknop.nl

Maaltijdsoeprecept daarom vandaag, om vast in de stemming te komen.

Prei-aardappelsoep

Nodig: 2 eetlepels minispekjes knapperig gebakken (bijvoorkeur scharrelspek), 2 eetlepels boter of plantaardige olie, 1 fijngehakte ui, 1 pond prei, schoongemaakt en gewassen en in dunne ringen gesneden, 1 pond aardappelen van het kruimige soort in blokjes gesneden, ruim 1 liter warme groentebouillon, 1 dl (soja)room, zout en peper naar smaak.
voor het serveren: wat fijngesnipperd lichtgroen van de prei en de spekjes, eventueel croutons

Bereiding: Smelt de boter of laat de olie en beetje warm worden. Voeg de ui toe en laat die doorzichtig worden, terwijl u voortdurend roert. Voeg de aardappelen en prei toe en roer het geheel goed om. Blijf een paar minuutjes roeren. Doe er de kokende bouillon bij en breng het geheel aan de kook.
Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe en laat het geheel een half uur koken, tot de aardappelen uit elkaar vallen.
Draai het vuur uit en laat de soep een minuut of tien afkoelen. Pureer hem dan en doe hem terug in de pan. Breng hem zachtjes aan de kook. Zet dan het vuur weer af en giet er de room bij. Niet meer laten koken!
Breng de soep op smaak met eventueel nog wat zout en peper.
Giet de soep in voorverwarmde kommen of borden en garneer met de spekjes en het preigroen en/of de croutons. Serveer met lekker knapperig stokbrood, of stevig roggebrood en boter of spekvet.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage