<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, december 10, 2007

GaillardeVorig jaar zocht ik voor iemand uit wat voor gerechten naar dansen waren genoemd om een dansend buffet te kunnen samenstellen. De gaillarde bleek toegevoegd aan een Franse wortelsoep.
Van oorsprong is de gaillarde een snelle dans uit Lombardije in driekwartsmaat in vijf afwisselende figuren. In de 16e eeuw werd deze dans populair in heel Europa en op bals volgde de Pavane erop. In zijn Orchesographie (1589) beschreef Thoinot Arbeau verschillende populaire gaillardes: La traditore mi fa morire, Anthoinette, Baisons-nous belle, Si je aime ou non, La fatigue, La Milanaise, Je aimerais mieux dormir seulette, Le ennui qui me tourmente. Meer hierover is te vinden op http://www.graner.net/nicolas/arbeau/orcheso11.php

En hier het gaillardesoepje:

Soupe de carotte parfumee gaillarde

Nodig voor 4 personen:
2 grote aardappelen, 700 gram wortel, 1 courgette, 1 sinaasappel, 1 ui, tijm, laurier, komijn, peper en zout, olijfolie.
Bereiding: maak de groenten schoon en snijdt ze de wortel, ui en aardappel in blokjes, de courgette in rondjes.
Laat de ui even kleuren in wat olijfolie. Doe er de stukjes wortel en aardappel bij en laat ze drie minuten meekleuren. Voeg 1 liter water toe en de tijm, laurier, het sap van de sinaasappel, wat komijn, zout en peper naar smaak. Roer goed door en doe de deksel op de pan. Voeg na een half uur de courgette toe en laat het geheel nog een kwartier tot twintig minuten pruttelen op een zacht vuur.
Pureer de soep en serveer deze met wat room voor wie dat wil.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage