<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, december 10, 2007

Kerrie


Bij het opruimen kom ik een knipseltje tegen van een kookrubriek uit de NRC, over de maaltijden van Charles Dickens. Het bijebhorende recept is van zalmfilet met kerriepoeder en kerriepaste. Gunst, hadden ze dat al in die tijd? Dickens leefde van 1812 tot 1870. Het eerste Britse bedrijf dat onder meer kerriepoeder ging produceren was Sharwood in 1889. Ik sla er de facsimile van mrs. Beeton uit 1865 maar eens op na. Qua datering komt die meer in de richting. Isabelle Beeton geeft een heus recept om zelf kerriepoeder te maken. Ik geef de vertaling.

Curry-Powder (Capt. Whites Recipe; most excellent).


Benodigdheden: 1 pond kurkumazaad, 4 ons komijn zaad, 8 ons koriander zaad, 4 ons zwarte peper, 4 ons gember, 10 ons karwijzaad, een kwart ons cardemoms.
Bereiding: meng al deze specerijen - wanneer ze goed fijngestampt zijn - dooreen en zet het mengsel dan in de zon of voor het vuur, terwijl je het regelmatig omroert.
Gemiddelde kosten: 5 shilling 2 dimes.
Ook leuk is de uitsmijter: This will be found a most excellent curry-powder, if care be taken to purchast the ingredients at a good druggists.

Meer mrs Beeton:
http://www.mrsbeeton.com/
http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/beeton_isabella.shtml

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage