<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, december 07, 2007

Tydige soepHet is december en dus kijk ik maar weer eens in de Nieuwe Welervarene Utrechtse Keuken-meid. Wat een prachtig boekje is dat toch. Net in facsimile verschenen bij uitgeverij BK 18. Leuk kadootje voor de Kerst voor kookliefhebbers, zo tegen de twintig euro.
Tydig in december zijn ganzen, eenden, snippen, lijsters, taligen, kabeljauw, schelvis, bot, spiering, brasem, ossen, varkens, Y-bokking, scharren, kaviaar, trapganzen, rotganzen en putooren (roerdompen). De lijsters en de roerdompen laten we maar even met rust en ook de kabeljauw staat op de rode lijst. Voor de feestdagen een Princesse Pottagie:
Moderne versie: Neem gevogeltefond en breng het aan de kook, neem per persoon 1 geroosterde boterham in, maak gehakt van restjes gevogelte (gans, kalkoen, kip, fazant) en strijk dat dun op het brood en laat de boterhammen in een deel van de warme fond weken, ieder in een eigen bord. Kook in de resterende fond aangelengd met water champignons, cantharellen, morieljes en pistaches en wat citroenschijfjes even op tot ze beetgaar zijn. Maak af op smaak met wat zout en peper als dat nodig is. Doe een ruime lepel van de paddenstoelensoep over de boterhammen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage