<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, januari 27, 2008

Dovemansoren en hazenpootjesGisteren te druk bezig geweest voor posten vanwege puppycursus en het hondbestendigmaken van onze biblitoheek. Dus ook maar een stapeltje boeken gekocht. Ik ben helemaal geen grote Maarten t Hartfan. In mijn studententijd woonden we een tijd in dezelfde straat, paar huizen verschil. Hij stond vaak vanaf het bruggetje over het water in mijn kamer te turen, en als ik de auto parkeerde ging hup altijd de vitrage opzij. Beetje eng vond ik. Zijn romans heb ik dus altijd vermeden. Maar wanneer hij het over muziek heeft, of over zijn moestuin, dan vind ik hem heel goed te pruimen. Kocht gisteren Het Dovemansorendieet, over zin en onzin van gewichtsverlies. Waaruit blijkt dat hij de laatste jaren veel gelezen heeft over dieet houden in heden en verleden, de trends goed in de gaten heeft gehouden. Hij analyseert dat op amusante wijze, doorspekt zijn hoofdstukken met persoonlijke ervaringen en geeft tips om de ranke taille in stand te houden. Er staat zelfs hier en daar een recept of kookadvies in. Maar die spreken me minder aan. Zijn jeugdobservaties als slagers- of bakkersknecht geven een prachtig tijdsbeeld van de arme keuken. Hij duikt ook in de geschiedenis en komt daarmee op mijn terrein. Zeker wanneer hij de literatuur gebruikt voor inzicht in de verleden keuken. Hazensoep van Walter Scott, bijvoorbeeld - ik zal eens op zoek gaan naar de bron, maar geef hier de vertaling van Maarten t Hart:

Men neme hazenvoorpootjes, liefst twee per persoon. Die laat men in juist genoeg water om ze onder te doen staan enige uren sudderen op een laag pitje. Dan voege men daar ontvelde tomaten, een gesnipperd uitje en een paar teentjes knoflook aan toe. Men kruide het geheel met tijm en met vossenbessen. Men voege er nog een bouillonblokje aan toe en in blokjes gesneden winterwortel, alsmede in ringen gesneden prei. Het geheel nog een uurtje zacht laten stoven op een laag pitje en je hebt een vorstelijk soepje.


Het is kortom een smakelijk boek, maar niet echt geschikt voor mensen die een crash-dieet menen te moeten volgen. Meer informatie hier (er is zelfs een prijsvraag)
http://www.arbeiderspers.nl/boekboek/show/id=52014

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage