<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, januari 18, 2008

EetcultuurMorgenmiddag houd ik een verhaal in museum de Koperen Knop in Giessendam, waar een tentoonstelling is over Hollandse Kost. Gemeenlijk betreuren Nederlanders het gebrek aan eetcultuur, vol bewondering over die van onze Zuiderburen. Morgen ga ik aan de toehoorders duidelijk maken dat wij wel degelijk een mooie eetcultuur hadden, maar dat die helaas gesneuveld is. En hoe dat komt. Wie oude schilderijen bekijkt en onze Vaderlandse schrijvers uit de Gouden Eeuw leest met een culinaire bril op, kan zijn hart ophalen. Er zijn zoveel mooie afbeeldingen en teksten: altijd weer moeilijk om een keus te maken.
En tegen twaalven mag ik mijn verhaal aanprijzen op Radio Rijnmond, wel 45 seconden lang. Dat zal nog een hele kunst zijn.
De aardbeien zijn van Adriaan Coorte (2e helft 17e eeuw)

Labels:

2 reacties:

Blogger Schnuppschnuess zei...

Hallo Lizet,
ich hoffe, Dein Vortrag und die Radiosendung hast Du gut überstanden. Das Erdbeerbild ist wunderschön! Wenn ich an niederländische Kost denke, fallen mir gehaltvolle und bodenständige Gerichte ein. Keine Haute Cuisine, aber ehrliches Essen, das für hart arbeitende Menschen gemacht wurde. Mir schmeckt das. Gibt es ein Nationalgericht?

20 januari 2008 om 18:05  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ha Schnuppsnuess, het was heel gezellig en de zaal was meer dan vol, dus ik stond daar niet voor niets ;-).
De Hollandse keuken is tot en met de 19e eeuw vergelijkbaar geweest met de Belgische/Bourgondische keuken. Gevarieerd, rijk, soms ook heel subtiel van smaak. Dat zijn we door wereldoorlogen en economische crises kwijtgeraakt. Nederland kende ook geen standencultuur waar oude tradities gekoesterd werden. Nuchter, zuinig hardwerkend volk. Geen 'Deftige' gerechten, behalve op feestdagen.
Nationalgericht? Vielleicht Snert, erwtensoep. Zal wel eens een recept posten. En Pannekoeken met spek en stroop. Of stroopwafels. Of oliebollen met Oud en Nieuw. Poffertjes. Haring in het keelgat laten zaken en van de graat afeten. En dan zijn er nog tal van streekgerechten.

21 januari 2008 om 08:12  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage