<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, februari 13, 2008

Van Vlissingen naar Rotterdam - 2

Wat ging de familie De Roos doen in Rotterdam? Ze begonnen, of namen over, een handel in etherische oliƫn aan de Hoogstraat, de drukke winkelstraat in het hartje van het oude Rotterdam. Ze woonden boven de zaak. Wat wil dat zeggen, etherische olie? Denk aan parfum, aan kamfer, aan rozenolie, aan geraniumolie. Onder andere in Zuid Afrika, op de Kaap verhandelde men allerhande geurgewassen, die voor gezondheid en schoonheid werden gebruikt. In Europa was daar veel vraag naar. Ze dreven dus een voorloper van de parfumerie/drogisterij.
Over de allereerste jaren in Rotterdam is nog veel uit te zoeken. Jacobus Mattheus trouwt, krijgt kinderen, zijn vrouw overlijdt jong, en er blijven vier kinderen in leven. Op latere leeftijd laat hij zich fotograferen, deze zogenaamde carte de visite is dan erg populair.

De oudste daarvan, ook weer een Jacobus, die een parfumerie aan de Blaak had, vertelt graag over vroeger. Vaak sterke verhalen. Een van de verhalen is dat ze als kind vanuit de keuken in de gracht konden vissen. (Of zou dat een verbloeming van pissen zijn geweest?). Daar kon ik mij niets bij voorstellen. Tot ik deze foto tegenkwam op een tentoonstelling in Rotterdam.

Drie generaties fotojournalisten uit een familie legden Rotterdam vast. Om te beginnen Jacob van der Hoeven (1872-1967). Dit is de achterkant van de vooroorlogse Hoogstraat en zowel vissen als pissen uit het keukenraam behoort zeker tot de mogelijkheden!
Het is dus vandaag een gedenkwaardige dag, de familie de Roos, de oudste sporen tot nu toe voeren naar Gorinchem. Dan anderhalve generatie in Vlissingen, vervolgens drie generaties Rotterdam, waarna de afstammelingen over de aardbol uitzwermden. Vanavond zullen wij het glas heffen op deze voortvarende voorouders.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage