<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, maart 17, 2008

Garnalen
Wat De Tong Streelt ligt nog steeds op mijn bureau. het boekje valt ook open bij Garnalen. De kooptijd voor Zuiderzeegarnalen is van mei tot steptember, en de kooptijd voor Noodzeegarnalen van september tot Maart.
Wij moeten de garnalen altijd levend kopen, van Huismoeder.
Doode garnalen kunnen aanleiding tot vergiftiging geven. doe de garnalen daelijk in ruim kokend water met zout en laat ze koken tot ze gaar zijn (1 tot 3 minuten). Neem, om te weten of ze gaar zijn een garnaal uit het water, pel en proef die.
Laat de garnalen op een vergiet uitdruipen, pel ze liefst warm en geef ze met peper en zout. En azijn.

Waar krijg je in ons land nog levende garnalen? Die worden toch aan boord van het schip gekookt? En maken wij nog onderscheid tussen Zuiderzeegarnalen, zeg maar Waddenzeegarnalen en Noordzeegarnalen?
In Honfleur, tijdens het garnalenfestival in oktober, kun je ze wel krijgen. Zo kwamen wij een keer onverwacht in onze gite met een zakje levende grijze garnalen, kweekvariant. Zonder dit kookboek hebben we het toch goed gedaan. Wel hebben we er een lekkere knoflookmayo bij gemaakt. Azijn lijkt me een vreemde combo.
Mmm, toch maar weer eens naar Honfleur eind september, begin oktober?

FETE DE LA CREVETTE (A l automne : fin septembre-debut octobre)
La crevette constitue une des specialites de la peche honfleuraise. Ce petit crustace etait donc naturellement destine a devenir le symbole de un evenement qui affirme et celebre la vocation maritime de Honfleur : la fete de la crevette.
Cette fete organisee par la ville de Honfleur propose un programme de animations tres varie : concerts de chants de marins, concours de ecaillage, nombreux stands, rassemblement de Vieux Greements…
http://www.comhonfleur.com/fetedelacrevette/honfleur.htm

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage