<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, maart 20, 2008

Meer LenteZie net dat Google ook al de lente in haar bolle ogen heeft met tulpenootjes. En dan rolt er net dit persbericht binnen van de WUR. Ik geloof dat ik een citroenvlinder ben, ik wacht op de zon.

Ontwikkelingen in de natuur dagelijks op Natuurbericht.nl en iGoogle
Pinksterbloemen bloeien met Pasen en ganzen vertrekken naar Siberië


Vandaag lanceren een aantal natuur- en onderzoeksorganisaties de website www.natuurbericht.nl, en samen met Google de iGoogle-natuurberichtgadget. Biologen houden het publiek op de hoogte van wat er in de natuur gaande is en wat er de komende dagen en weken te verwachten is. Natuurbericht.nl brengt dagelijks actuele korte toegankelijke, interessante en informatieve verhalen over onder andere vlinders, zoogdieren, amfibieën, libellen, planten, dieren uit de zee en vogels.

Bij de lancering van de website Natuurbericht.nl zijn de volgende berichten te vinden:
Nieuwe fotovallen van boommarters leveren eerste beelden op
Tjiftjaffen zijn afgelopen week massaal ons land binnen gekomen
Kolganzen Kees, Iris, Melis en Marco beginnen aan de reis van duizenden kilometers naar Siberië
Lenteklokje bloeit bij start van voorjaar
Padden trekken maar piek blijft voorlopig achterwege
Citroenvlinders wachten op de zon
Pinksterbloemen beginnen te bloeien tijdens de paasdagen
Hamsters worden wakker
Slanke rolsprietslak overleeft de winter

Tegelijkertijd met de lancering van Natuurbericht.nl komt op www.google.nl/mijnklimaat een natuurbericht.nl gadget beschikbaar. Deze gadget staat daar samen met enkele andere groene gadgets. In de natuurbericht gadget staan de laatste natuurberichten, de natuurverwachtingen en de locaties van de ganzen opgenomen. Via de natuurberichtgadget en via natuurkalender.nl is de ganzentrek live te volgen in Google Maps.

Via internetapplicaties als Google Maps en iGoogle wordt het steeds makkelijker om veel mensen te bereiken. Mensen weten over het algemeen weinig van de planten en dieren in hun directe omgeving. Daarom willen de initiatiefnemers met de natuurinformatie het grote publiek bereiken met herkenbare verhalen over de natuur. Natuurbericht.nl neemt de vele nieuwssites als voorbeeld. Korte toegankelijke en interessante berichten die snel geconsumeerd kunnen worden. De initiatiefnemers hopen dat Natuurbericht.nl de interesse in en kennis over de Nederlandse natuur vergroot en dat nog meer mensen hun eigen waarnemingen door gaan geven.

Volgens coordinator Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit en de Stichting voor Duurzame Ontwikkeling hebben veel mensen behoefte aan actuele informatie over wat er hier en nu in de natuur gaande is. Die informatie is volop aanwezig bij de vele gerenommeerde natuur- en onderzoeksorganisaties. De biologen die daar werkzaam zijn kunnen hierover mooie verhalen vertellen. Elke dag weer wat anders. Ze maken daarbij gebruik van duizenden vrijwilligers die dagelijks hun natuurwaarnemingen doorgeven aan bijvoorbeeld Natuurkalender.nl en Telmee.nl. Daarnaast bieden technologische ontwikkelingen zoals cameras in de natuur, satellietzenders op trekvogels en computermodellen ook steeds meer informatie.

De redactieraad van Natuurbericht.nl bestaat uit vertegenwoordigers van: De Natuurkalender, Stichting voor Duurzame Ontwikkeling, Wageningen Universiteit en Research Centrum, De Vlinderstichting, SOVON Vogelonderzoek Nederland, Zoogdiervereniging VZZ, Stichting RAVON, Stichting Anemoon en Stichting FLORON en de Vogelbescherming.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage