<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 19, 2008

WAM the continuing story


Inmiddels heeft Jonneke de betreffende passages in de verzamelde brieven van WAM nog eens bestudeerd. Wat blijkt: Wolfgang pocht helemaal niet over modelzitten voor en geschilderd worden door Joseph Hickel. Dat vind ik een beetje vreemd. Via het register kwam Jonneke terecht bij twee passages waarin de naam Hickel vermeld wordt en wel brief 596 en brief 638.
Schrijft Jonneke: In 596 noemt WAM Hickel alleen in een ps, in een brief vanuit Wenen
aan zijn vader, en noemt zijn naam zelfs niet voluit:
H:.v: (strack) - der mein sehr guten freund ist, wird ihnen als ein Ehrlicher Mann gewis die Wahrheit schreiben. en nu ik de toelichting in het commentaardeel lees brengt deze vermelding ons niet veel verder: Johann Kilian Strack was een keizerlijk kamerdienaar,die WAM bei dem kammermaler Joseph Hickel (vlg. zu nr. 638/13,14)hatte kennengelernt. Hickel af.
Dan maar verder naar brief 638: daar heeft WAM het over eine nachtmusik von 2 clarinetten, 2 horn, und 2 fagotten - und zwar meiner eigenen komposition - die hij op Theresiatag für die schwester der fr. v. hickl, oder schwägerin des h.v. Hickel Hofmaler gemacht en daarna gaat WAM door over dat muziekstuk, dat het de eerste keer is dat het werd uitgevoerd, en dat de herren gansch hupsch zusammen blasen.
Niks portret, niks meer over hickel, WAM gaat hierna verder over Strack. Ook in het commentaardeel staat niets waaruit op te maken valt dat Hickel WAM ooit zou hebben geschilderd.
Joseph Hickel heeft ongeveer 3000 portretten geschilderd, dus helemaal onmogelijk is het niet dat WAM daar tussen zou zitten.
Nog wat uit het commentaar: Theresiatag was vijftien oktober. Hickel leefde van 1736-1806 en was in 1771 benoemd tot Kaiserlichen Kammermaler, nadat hij -ook al met een keizerlijk stipendium - na zijn academietijd twee jaar in Italie
was geweest. Er is nog wel een link met WAM, want Hickel maakte een portret van de acteur Joseph Lange, als Hamlet. Lange was getrouwd met Aloysia Weber, een zus van Constanze. Lange is dus de zwager van WAM.
Wat mij opvalt is dat het portret en profil is, terwijl op de meeste Hickelstaatsieportretten die ik via Google kan vinden de hoogwaardigheidsbekleders de toeschouwer gezellig aankijken.
Mmmm, we zoeken nog even verder.
Dit plaatje is trouwens van een andere hofschilder, Meytens. WAM zit daar klein en dapper te zijn naast een obese prelaat, na of voor een nachtelijk optreden aan het Weense hof.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage