<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, maart 15, 2008

WAM


Toen ik samen met Jonneke bezig was Mozarts Menu te schrijven ging Wolfgang al snel als WAM door het leven. En nu is er dan een portret van hem opgedoken dat tot dusver niet bekend was. Ergens uit de nalatenschap van de Hagenauers. Papa Mozart was bevriend met Lorenz Hagenauer, zijn huisbaas en geldschieter. Tijdens de lange reizen door Europa schreef hij hem lange reisverslagen.
Ze doen ook Nederland aan in 1764. Dat lag eigenlijk niet in de planning, want schrijft papa Leopold: Alleen, naar Holland gaan we niet, dat kan ik u verzekeren. Ik ben weliswaar in Den Haag verzekerd van inkomsten rond de 200 tot 300 dukaten, maar ik weet ook dat de kosten buitensporig zullen zijn. Het volk, en sowieso de Hollanders zijn een beetje grof.
Leopold wil liever naar Milaan en Venetie. Maar de Hollandse gezant in Londen deed vele malen een beroep op ons om naar Den Haag te gaan en de Prins van Oranje te bezoeken. En... zijn eigen boek de Violinschule ligt klaar voor hem in Haarlem bij drukkerij Enschede.

Het schilderij schijnt in 1783 door Joseph Hickel gemaakt te zijn.
WAM is dan net getrouwd met zijn Constanze en woont in Wenen. Waarom en hoe het schilderij bij de Hagenauers terecht is gekomen? Wie zal het zeggen. Hickel schilderde vooral de hoge adel. En Wolfgang had een broertje dood aan Salzburg. Misschien heeft papa het meegenomen na zijn bezoek in 1785? Geen idee of er in de brieven melding van wordt gemaakt. Of misschien is het na Wolfgangs dood met de boedel meegegaan naar Salzburg, waar Constanze zich vestigde? Daar zal nu wel driftig onderzoek naar gaan plaatsvinden.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage