<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, april 15, 2008

HanekammenOp mijn vraag wat er met de hanekammen gebeurt kreeg ik een aantal suggesties. Om te beginnen halen de meeste haantjes wasdom niet, maar gaan ze als eendagskuikens naar de luxekattenvoermarkt, dierentuinen, dierproeflabs enzovoorts. Aangezien we geen kapoenen meer mogen, zijn daar ook al geen kammen van te scoren. En dan zijn er de rassen die helemaal geen kam van betekenis hebben.
Dat schiet niet op. Ergens moeten toch hanen met kammen rondlopen.
Ik kreeg ook advies hoe ik ze moet voorbereiden: koken, ontvellen, dan houd je een beetje grijzige kammen over. En waar ik een recept kan vinden, namelijk bij Artusi (La Scienza in cucina e l Arte di mangiar bene, Pellegrino Artusi,1820-1911).
Historische recepten heb ik genoeg, dat is het probleem niet. Al begrijp ik dat het recept van Artusi met kippenlever, maagjes, hanekammen, hanekloten en nog zo wat ingewanden een revival beleeft in Toscane. Ik kan het echter niet direct vinden in de bijna 800 bladzijden tellende pocketeditie uit 1995, die ik indertijd in Rome kocht. Cresta di Galle staan niet in de index. Ik moet dus binnenkort op jacht. Zowel naar het Artusirecept (meer armchair adventure) als naar een poelier.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage