<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, april 06, 2008

Tydig in April


Tydig in April in 1771 zijn: lamsvlees, zalm, heilbot, duiven, snoek, elft, schol, ebbeling, steur, tarbot, leng, stokvis, grondels, garnalen, schelvis en tongen. De laatste twee beginnen. van de ganzen en andere vogels moet je afblijven, want die broeden. En ook kabeljauw, spiering, brasem, pos en baars zijn ontydig.
Ik zoek er even een tongrecept bij. Typisch voor de 18e eeuw, met ansjovis, knoflook en sinaasappel als smaakmaker en nog een beetje middeleeuwse gember.
Gefruite Tong
Fruit uwe tongen ten halven; doe ze dan in een schotel met wijn, zout, gestote gember en wat knoflook, die ziedt; laat ze daar mede op den rug leggende gaar stooven, dan half openen, daar in wel gewassen ansjovis leggen, en in een schotel, met wat sap daar ze in gestoofd is overgieten en dan een oranje-appel daar over uitgedrukt zijnde, op tafel brengen.

Valt mijn oog op een recept daar vlak boven voor de eveneens tijdige tarbot: men doet er ook wel wat orego bij. Kom je niet vaak tegen oregano in de Nederlandse keuken in die tijd. Maar in combinatie met nootmuskaat en foelie? Moet dat?

Labels:

2 reacties:

Blogger Unknown zei...

Kijk ens! Een Scholli!! :-)

Dein Deutsch ist besser als mein Holländisch! Ich freue mich, von Marjorie zu hören.

7 april 2008 om 19:05  
Blogger Lizet Kruyff zei...

:-))) und ein gefülltes auch!

7 april 2008 om 19:42  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage