<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, mei 18, 2008

Rijntje Biljardt


Onlangs kwam er een vraag binnen van een meneer uit Canada, Richard Biljardt, die natuurlijk ergens een afstammeling moet zijn van Rijntje Biljardt, wier kookboekje in 1840 verscheen. Een niet heel veel voorkomende achternaam, tenslotte.
Rijntje was al op haar veertiende jaar dienstbaar en op haar achttiende reeds onder negentien dienstboden. De laastte veertien jaar voor het verschijnen van haar kookboekje is zij keukenmeid. Zij heeft de bijzondere eer genoten - zo staat te lezen in de inleiding - voor Zijne Majesteit onzen ge-eerbiedigden Koning, en in het jaar 1837 te Soestdijk voor onze geliefde Kroonprinses te koken.
Dat moet dus Koning Willem I geweest zijn, die in 1840 troonsafstand deed ten behoeve van zijn zoon, die daarmee Koning Willem II werd. De Kroonprinses zal dus de vrouw van Willem II zijn geweest, Anna Paulowna, de dochter van de Russische Tsaar.

Dit portret schilderde Jan Baptist van Hulst van haar in 1837. Zij en haar man en kinderen verbleven de zomers meestal op Soestdijk.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage