Tripmadam
Gisteren was ik weer de kookschriften van Kasteel Heukelum aan het bestuderen. Het vermoedelijk oudste schriftje dateert uit de 18e eeuw, weet nog niet precies van wie het was. Er komt een recept voor Aathia (Azia, een soort atjar) in voor, waarin ook tripmadam gaat. Het is de eerste keer dat ik dit plantje als groente heb gezien in een kookboek, voor zover ik mij herinner. Ik wist niet eens dat deze sedum reflexum eetbaar was.
In het wild komt hij nog wel in ons land voor (wel ernstig op de rode lijst), groeit graag op arme grond, is familie van de muurpeper, maar vooral wordt hij nu gebruikt als dakbedekker, in de rotstuin en als bodembedekker. Maar in de keuken? Schijnt een beetje zurig te smaken. De vettige, ietwat behaarde blaadjes schijnen de aanleiding voor de naam te zijn: trip als trijp, een fluwelige stof voor dameskleding.
Iemand er ooit iets mee in de keuken gedaan?
Labels: Tripmadam Heukelum
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage