Worst
Vandaag mag ik bij TV Gelderland deel uitmaken van het panel dat Gelderse Worst gaat testen. Kwestie van welke is de beste en welke de worst. Live in de uitzending van vanavond van Hallo Gelderland. Wordt vast een geweldige avond, want het is een al jaren heel succesvol consumentenprogramma.
Maar wat is Gelderse Worst eigenlijk?
In de Utrechtse keukenmeid uit 1771 kom ik een Geldersche Rogge-beuling tegen. Daar komt behalve reuzel en varkensbloed geen vlees aan te pas. Wel kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Meer een soort bloedworst dus.
Bij mevrouw Marselis uit 1790 vind ik een metworst, een echte varkensvleesworst met komijn en witte peper, gekookt en dan gerookt. Het woord Gelders komt er niet bij te pas.
Aaltje geeft een Geldersche metworst, zonder specifiek recept, alleen dat deze lang gekookt wordt en niet gebraden.
Bij Lina Morgenstern, bewerkt door De Holl, uit 1930 gaat er basterdsuiker bij.
Is het koken en roken dan misschien typisch Gelders? Na vanavond weet ik er vast meer van. De twee andere panelleden zijn bekroonde worstenmakers.
Labels: Worst
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage