<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, mei 06, 2008

Zuid Kookt


Zaterdag was ik op Zuid, voor niet Rotterdammers: dat is Rotterdam Zuid. Het bloed van mijn Rotterdamse voorouders begint dan te bruisen. Het is dit jaar precies 200 jaar geleden dat zij van Vlissingen naar Rotterdam emigreerden. Wat ik er te zoeken had? Ik was - samen met nog meer eetschrijvers - uitgenodigd door Rob Baris, chefkok en horecaondernemer, om deel te nemen aan een workshop in zijn nieuwe kookstudio aan de Delistraat, zeg maar Deliplein. Een prachtig gerestaureerd stukje Zui; met veel liefde zijn de oude gevels in hun glorie hersteld. Op dit moment zijn ze bezig met het oude Walhalla, ooit een beroemd jazzcafé waar de groten der aarde kwamen spelen. Het wordt nu een theatertje. Je kunt al voelen dat het een stadsdeel met veel schwung gaat worden.
We begonnen in loungecafé OBBA, vandaar vetrokken we naar de Afrikaandermarkt, de 2e markt van Rotterdam. Heel groot inderdaad met heel veel variatie in het aanbod. We waren daar in de middag, je moet daar natuurlijk zaterdagochtend om tien uur staan, dan is de vis supervers en het aanbod nog ruimer. Ik zag veel spannende groenten, specerijen, vissen, noten en broden. Wat een welkome aanvulling op onze piepers en kool!
Vervolgens gingen we aan de kook, voorafje met maiskolf, heilbot met mosterdsaus, lamsschouder met groente, griesmeelbroodje met bramen en caramelsaus. Lekker, maar ik miste een beetje dat multiculti van de markt.
Het gezelschap was geweldig, Will Jansen, de hoofdredacteur van Bouillon was erbij, en Karin Luiten van Karin Kookt, Ronald de Nijs van Zests, Iens Boswijk van Iens,en veel nieuwe gezichten.
We aten buiten op de stoep aan een lange tafel, keuvelden over het eten, de voortreffelijke wijnen, de buurt en het boek.
Want dat is het doel van deze workshop en nog 11 andere met andere groepen, zoals topsporters, chefkoks en buurtbewoners: een boek over Zuid Kookt. Verschijnt in het najaar bij Trichis Publishing. Ben benieuwd!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage