Beuling
Constantijn Huygens kon het dichten niet laten. Ieder voorval, alles wat hij waarneemt, het is goed voor een paar strofen. Klein buitenwerk noemt hij dit, vrijetijdsbesteding, korenbloemen tussen het tarwe. Hier vergelijkt hij poezie met het maken van leverworst.
Hak en spek levervlees, en wentel het en keer het
tot beulingvulsel naar de keukenkunst, en leer het
zo smaken als het niet en smaakte, eer gij het sneedt.
Doe kruidjes van haut gout wel dicht daarin gekneed.
Dit morsen kan de smaak verscherpen en verversen:
zo schelen, naar mij dunkt, goede effen taal en verzen.
Constantijn Huygens,
geboren in Den Haag, 4 september 1596 en aldaar overleden, 28 maart 1687
meer over hem: http://www.let.leidenuniv.nl/Dutch/Huygens/
Labels: Beuling Huygens
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage