<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, juni 18, 2008

Kersentijd - pilauKersen kunnen ook uitstekend in de hoofdschotel worden verwerkt. En nu ze er volop zijn: wat houdt ons tegen? In een ooit tweedehands op de kop getikt Iraans kookboek staat deze verrukkelijke pilau. Er staan trouwens veel meer uiterst prettige recepten in, we gebruiken het boek veel.

Iranese Kersenpilaf

Nodig: 300 gram basmati rijst, 400 gram ontpitte donkere kersen, 25 gram suiker, 1 eetlepel citroensap, 2 eendenborsten zonder vel, 4 + 2 eetlepels olie, 1 middelgrote fijngesnipperde ui, 1 mespunt saffraanpoeder, 2 theelepels gemalen kaneel, zout en peper, 50 gram ongezouten geschilde en gehakte pistaches, 50 gram blanke gehakte amandelen, 2 lente-uitjes in ringetjes gesneden.

Bereiding:
Ontpit de kersen en doe ze met de suiker in een pan met dikke bodem. Verwarm het geheel een minuut of vijf tot de kersen zacht zijn en voeg dan het citroensap toe. Haal de pan dan van het vuur en zet het geheel even apart.
Kook de rijst volgens de instructies op het pak.
Zorg dat de eendenborsten goed droog en schoon zijn. Dep zonodig met wat keukenpapier overtollig vocht eraf.
Verhit de olie in een braadpan en bak de ui goudbruin.
Voeg de eendenborst toe en schep een paar minuten goed om.
Voeg dan het saffraanpoeder, kaneel, peper toe en roer nog een minuutje.
Doe er dan een flink glas water bij, roer het geheel nog een keer goed door, draai het vuur laag en laat het geheel een kwartier stoven tot het vlees gaar is.
Haal het vlees dan uit de pan, houd het warm en snijd het in een vier of zes stukken.
Doe wat olie in en wok en schep daarin de rijst, die je snel roerbakt. Voeg tijdens dit proces de pistaches en amandelen toe. Draai het vuur laag.
Leg er de stukken eend en de kersen met hun kookvocht op de rijst en zet er even een deksel op zodat alles kan doorwarmen. Strooi vlak voor het opdienen de ringetjes lente-ui ter garnering over de schotel.

Labels:

1 reacties:

Blogger Lizet Kruyff zei...

Update: klopt, het plaatje is Chinees, niet geheel passend, maar zo mooi.

21 juni 2008 om 08:59  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage