<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, juni 23, 2008

Vissaus


Zit in Gregorius van Tours te lezen, want op zoek naar vermeldingen van fruit. Kom ik (weer) de vermelding van vissaus tegen. De Romeinse vissaus, de lekkerste kwam uit de provincie Baetica in het huidige Spanje, is ook in de 6e eeuw nog een geliefde smaakmaker in het zuiden van Frankrijk. In het noorden moesten ze er - volgens Anthimus - al niets meer van hebben. Troep was het.
In het rijk van koning Sigebert werd Jovinus, de gouverneur van de Provence, uit zijn functie gezet en in zijn plaats kwam Albinus. Dat leidde tot een grote vijandschap tussen hen beiden. Toen er schepen vanuit zee afmeerden in de haven van Marseille, stalen de mannen van aarstdiaken Vigilius zeventig kruiken, die men in de volksmond orcae noemt, vol met olie en garum, zonder dat hun heer hier iets van wist.

Hier ten lande kenden we in de Romeinse tijd lokale garumproductie, van lokale vissoorten. Maar de productie heeft geen stand gehouden na het vertrek van de Romeinen. Na tenminste 15 eeuwen kregen wij de vissaus dankzij de Thaise keuken weer terug in het smaakpatroon.....

Vanaf 19 augustus is er een tentoonstelling over het Rijke Romeinse leven in en om Napels in museum het Valkhof in Nijmegen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage