<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, augustus 12, 2008

Jonge knoflook en groene peper

Foto volgt, maar.... hier vast het verhaal

In de Brigitte van eind mei stond een artikel over wat je allemaal met (piep)jonge knoflook kunt doen. In culinaire zin dan. Het meest intrigerende recept vond ik de gefrituurde plakken knof. Dat hebben we dus in juli toen er hier verse knoflook op de markt kwam uitgeprobeerd.

Voor vier personen Knoflookplakken met joghurtdip

Nodig: 4 jonge knoflookbollen, 1 ei, zout, 125 gram (glutenvrije) bloem, 1/8 l. mineraalwater of cider of bier, de geraspte schil van een halve citroen of sinaasappel plus het sap, 1 theelepel olijfolie, versgemalen peper, olie om te frituren, 150 gram volle joghurt, 1/2 theelepel komijnpoeder.

Bereiding: Snijd de uiteinden van de knoflookbollen af, schil ze niet, maar snijd ze in dunne plakken.
Scheid eidooier van eiwit. Klop het wit met een beetje zout stijf en zet even weg. Doe bloem, mineraalwater (of cider, of beir) en eigeel in een kom en klop het geheel met de mixer tot een mooie egale massa.
Spoel de sinaasappel of citroen onder de kokende kraan af, dep hem droog en rasp de helft van de schil af. Pers de helft uit. Voeg sap en rasp toe aan het deegpapje met de theelepel olijfolie en zout en peper. Schep er het eiwit voorzichtig door.
Verhit de frituurolie in een wok. Het heeft de juiste temperatuur, wanneer er aan een in de olie gestoken houten lepel kleine belletjes vormen.
Dip een schijf knoflook in het frituurdeeg en deponeer hem voorzichtig in de olie. Doe dat met drie of vier schijven tegelijk. In twee minuten ongeveer zijn ze goudbruin aan beide kanten. Soms helpt halverwege omkeren. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Houd ze warm. Maak een dip van de joghurt, wat zout, peper en de komijn.
Serveer de knoflook warm, de dip koud.

Wat vonden we ervan. Lekker, spannend, maar niet spannend genoeg. Daarom namen we voor de overgebleven batter groene peperkorrels uit het nat. Die depten we even droog en vervolgens frituurden we ze per een, twee of wat meer korrels. Dat was niet alleen heel spannend, maar ook absoluut heel erg lekker. Deze versie houden we erin.


www.brigitte.de/rezepte

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage