<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, augustus 23, 2008

Luxe en DecadentieVanaf vandaag is een prachtige tentoonstelling te zien in museum het Valkhof in Nijmegen. Opnieuw zijn er topstukken uit Napels tentoongesteld, ditmaal onder de titel Luxe en Decadentie, het leven aan de Romeinse Goudkust. Daarmee wordt gedoeld op de golf van Napels, waar de Romeinse elite er een prettige villa op na hield. Het zijn vooral depotstukken, die nooit eerder te zien waren, omdat ze het afgelopen jaar gerestaureerd zijn. De spulletjes op zich zijn adembenemend, maar de tentoonstelling zelf is ook weer een fraai staaltje vormgeving.


Natuurlijk hoort bij een titel als Luxe en Decadentie ook het nodige over de rijke keuken. Er valt een kunstig bewerkte kristallen drinkschaal te bewonderen en ander eet en drinkgerei. Op muurschilderingen krijgt de bezoeker een beeld van de eetkamer, of van voedsel zoals deze prachtige vissen. Barbeeltjes zouden het moeten zijn, maar ik zie meer vissoorten en zou daar wel eens met een viskenner over willen stechelen. Er zijn in ieder geval veel recepten met vis, schelp en schaaldieren te vinden. Niet allemaal meer passend bij onze smaak, wij zouden de mosselen niet fijnstampen om maar wat te noemen. Maar als volgt bereid is het een aanrader.

Vissoep uit Baiae

Nodig:
1 dozijn oesters, twee dozijn vongole, 1 kilo mosselen
handje pijnpitten, 2 selderijstengels, glas witte wijn, handje pitloze dadels, scheut vissaus, peper, koriander en komijn naar smaak, olijfolie, visfond

Bereiding:
Zet de schelpen in een bak met zout water. Ververs dat een keer. Let erop dat er geen beschadigde exemplaren tussen zitten. Ze moeten nog leven en fris ruiken.
Hak de pijnpitten fijn, dito met de selderijstengels. Vermeng het met de overige ingrediƫnten. Haal de oesters uit de schelpen. Dat kun je ook met de vongole en mosselen doen, maar dat hoeft niet.
Doe de olijfolie in een grote braadpan en verhit deze. Bak groenten, kruiden en specerijen kort aan en doe er dan de wijn bij. Laat dit even inkoken. Leng aan met visbouillon en nog wat witte wijn. Kiep er vervolgens de schelpdieren bij. Als de schelpdieren gaar zijn (dat gaat vrij snel) direct opdienen.

Even praktisch:
De tentoonstelling loopt tot en met 4 januari 2009. Meer informatie op de website van het Valkhof: www.museumhetvalkhof.nl
En zet vrijdagavond 2 januari vast in de agenda, dan is er een lezing van Janiek Kistemaker over de Romeinen als grondleggers van de moderne gastronomie.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage