<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, augustus 16, 2008

Maria en de kruidenGisteren was het Maria Hemelvaart. Lees ik in het kookboek over de traditionele keuken in Baden:
Op Mariahemelvaart, de 15e augustus, worden in Baden, zoals in veel andere Rooms Katholieke streken, kruiden gezegend. Op deze Kruidenbossendag brengen kinderen een veelvoud aan kruiden naar de kerk. Traditie wil dat het om negen verschillende kruiden gaat. Die werden dan vroeger om een grote gele toorts gewikkeld. De toorts gold als bescherming tegen brand.


Beetje googlen en het blijkt dat de kruidenbosjes overal een couleur locale hebben.
In Gengenbach in het Zwarte Woud neemt men gulden roede, kamille, salie, alsem, riddersporen, st. Janskruid, duizendguldenkruid, duizendblad en Magdalenakruid, waarvan ik de vertaling in het Nederlans niet ken. In ieder geval zijn het negen planten.

Ben toch benieuwd welk voor-Christelijk feest op deze wijze gekerstend is.
Het kookboek stelt voor om een kruidenboter te maken met op een pakje boter van 250 gram twee theelepels van ieder kruid: bieslook, peterselie, dille basilicum, kervel, dragon en pimpernel, twee tenen knoflook en zout en peper naar smaak, het sap van een halve citroen en een eetlepel cognac. Goed mengen.
Ik tel - inclusief de knoflook - slechts acht kruiden. Wat mij betreft mag er dus ook tijm, oregano, steentijm of munt bij.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage