<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, augustus 24, 2008

Meer luxe bij de RomeinenBehalve mooie en vertederende voorwerpen zijn er ook bijzondere technische snufjes te zien op de tentoonstelling Luxe en Decadentie in museum Valkhof in Nijmegen.
Zoals dit prachtige bad met bijbehorende boiler.
Het bad werd aan het eind van de 19e eeuw ontdekt in een villa in Boscoreale, ongeveer drie kilmometer van Pompeii. Deze Villa van de Zilverschat werd ten dele opgegraven en onder andere dit marmeren bad met loden warmwaterinstallatie werd bewaard. Tot nu toe het enige exemplaar uit de Romeinse wereld en speciaal voor deze tentoonstelling gerestaureerd. Er gaan verschillende waterleidingen met kranen door het systeem, zodat je via de boiler warm en rechtstreeks koud water naar het bad kunt leiden. Daarnaast kun je warm water aftappen voor een wasbekken. De boiler vult zich via een derde leiding zelf bij en bevat genoeg water om twee baden te kunnen vullen. In het bad is een uitstulping van brons, die dicht tegen de warmtebron aan kwam, zodat het water daar verwarmd werd, er circulatie in het bad ontstond en het water langer warm bleef.
Het bad zelf stond op een verwarmde vloer en was zo ingemetseld dat via een spouwmuurtje warme lucht uit de verwarmde vloer voor muurverwarming zorgde.
Heel effectief energieverbruik dus: slechts een enkele stookplek zorgt op drie manieren voor warmte: de boiler, de vloer en de muren, en dan afgeleid nog het water in het bad. Slimme jongens, die Romeinen!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage