<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, augustus 27, 2008

Oventje uit de Bronstijd


In de Neue Zurcher Zeitung las ik een stukje over de opgravingen in Zellmoos. Al jaren spit men daar naar neolithicum en bronstijd. Vlak bij Luzern liggen twee dorpen over elkaar heen. De oudste uit pakweg 4000 BC, daarop het Bronstijddorp. Voor het eerst is daar nu een drieduizend jaar oud oventje gevonden. Om het stenen fundament zitten kleine gaatjes, waarin buigzame twijgen moeten hebben gezeten. Daarover kwam dan een lemen laag. Het ziet er dan in reconstructie zo uit.

Het zal gebruikt zijn om brood te bakken, maar misschien ging er ook wel vlees of vis in. Dat laat zich moeilijk bewijzen.
Het dorp in Zellmoos bevond zich weliswaar direct aan het Sempachermeer, maar het is geen paalwoningendorp. De huizen stonden op een stenen vloer die met leem was afgesmeerd. De stenen vloer rustte gewoon op de grond. Archeologen schatten in dat er ongeveer twintig huizen stonden die plaats boden aan 150 bewoners. Er zullen dus wel meer oventjes hebben gestaan. Ben wel benieuwd naar het pollen en zadenmateriaal.
Het hele verhaal staat online bij de Neue Zuercher Zeitung.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage