<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, augustus 08, 2008

SaltimboccaSaltimbocca: letterlijk betekent dat springt in de mond. Van oorsprong komt het recept waarschijnlijk uit Brescia, maar Rome legt ook een claim en wel bij monde van Pellegrino Artusi, die het gerecht toeschreef aan de trattoria Le Venete aldaar.
Het oorspronkelijke recept is met Parmaham, salie en aan het eind van de baktijd een scheutje wijn. Maar inmiddels varieert iedereen er vrolijk op los. En zo ook de Brigitte.

Al sinds mijn studentenjaren koop ik de Duitse Brigitte met enige regelmaat. Leuker en interessanter dan welk vrouwenblad in ons land ook, naar mijn mening. Ik heb zelfs wel eens een vest gebreid naar een van hun patronen, eind jaren zeventig. En dat wil heel wat zeggen! Vest zoals nu ook weer in de mode, meer jasje. Hun recepten mogen er ook zijn. En nog geheel in vakantiestemming maakten wij de saltimbocca uit nummer 17. Al paste ik het recept wel aan onze eigen smaak aan.

Saltimbocca met zomergroenten

Nodig: per persoon een lapje kalfsschnitzel, dat je mooi dun kunt uitkloppen, 1 onbespoten citroen, honingmosterd, of een andere niet te scherpe mosterd (ik had nog dragonmosterd), 1 kleine winterwortel, per persoon 3 of 4 haricots verts, 1 courgette, per persoon een plak Serranoham, olijfolie om in te bakken, zout, peper.
Borrelprikkers of satehstokjes.

Bereiding: Snijd de wortel in dunne repen en top de haricots. Kook ze heel kort even op in water, spoel ze dan onder koud water af. Snijd ook de courgette in dunne reepjes. Maak per persoon een bosje met van alle groente wat. Was de citroen en rasp de schil af.
Zoals gezegd: klop de kalfsschnitzels plat. Leg een plak ham op een plak, daarop het kalf, bestrijk het kalf met mosterd en strooi er dan het citroenrasp over. Leg er de pakketjes groente in, bestrooi naar wens met peper en zout.
Vouw de lapjes met de ham dubbel en zet het geheel vast met een prikker.
Verwarm de olie in een braadpan en bak de saltimbocca's aan beide zijden vier tot vijf minuten, dan zijn ze heerlijk gaar. Meteen opdissen. Wij aten er een salade bij.
Het originele recept staat op: www.brigitte.de/rezepte bij het hoofdstuk Gartenkueche.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage