<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, augustus 13, 2008

Tomaat
Zie je dat? Tomaten in culinaire context op schilderijen van Menendez uit 1774.
Dat is naar Nederlandse maatstaven verschrikkelijk vroeg. Zouden er oudere schilderijen bestaan met tomaten en dan bedoel ik niet botanisch, maar gewoon voor de consumptie?
Natuurlijk werden er in Spanje, Portugal en Italiƫ eeuwen eerder tomaten gegeten dan bij ons. Zeelieden aten een tomatenpepersaus in wat nu Mexico is. Namen zaadjes, tomaatjes en plantjes mee aan boord naar huis. Het oudste recept dat ik tot nu toe heb kunnen vinden staat in het kookboek uit 1692-94 van Antonio Latini, die in Napels woonde en werkte. De tomaat stond al langer op het menu, maar nu at ook de elite hem. De recepten waarin tomaten gaan heten Spaans. Het recept voor tomatensaus doet heel modern aan, gezien de combinatie met uien, tijm of Spaanse pepertjes, zout olie en azijn.

Dit zijn trouwens prachtig gevormde tomaten, zoals je ze nu weer af en toe ziet. Dan hebben ze namen als Marmande of Biefstuk.
Het is jammer dat buiten Spanje deze schilder zo slecht bekend is. Moet ik trouwens toch een keer naar het Prado in Madrid, daar schijnen veel van zijn stillevens te hangen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage