Zalmtartaar
Ik ga naar Frankrijk en ik neem mee.... naar huis:
Franse kooktijdschriften, kruidenthee, Arabica doux koffie, enzovoort, maar vooral ook die kleine lekkere cornichons, liefst met wat zilveruitjes enzo erbij, lekker zurig en knapperig.
Dit jaar heb ik mij voorgenomen om ook echt eens wat recepten uit al die bladen te maken. Aanlokkelijk met de warmte is een voorgerecht van zalmtartaar op een bedje van komkommersla. Met cornichons uiteraard.
Je hebt er heel verse zalmfilet voor nodig, dus vroeg naar de markt.
Zalmtartaar
Nodig voor vier personen:
250 gram zalmfilet zonder huid, 2 eetlepels olijfolie met citroenaroma, 4 cornichons plus 4 voor garnering, 1 eetlepel kappertjes uit het zout, afgespoeld, afgedroogd en fijngehakt, 1 theelepel mosterd, paar druppels citroensap, 2 eetlepels fijngeknipte bieslook, 2 eetlepels fijngeknipte peterselie, 1 komkommer.
Bereiding:
Doe de fijngesneden cornichons, kappertjes, olijfolie, mosterd, citroensap en peterselie in een kom en meng goed. Proef even of er nog zout en peper bij kan. Zet de kom even koel weg. Snijd dan de zalm in dunne repen, verwijder eventueel nog aanwezige graten, en snijd vervolgens de repen in piepkleine blokjes. Doe de blokjes in de kom bij de saus en schep voorzichtig om. Zet de boel weer even koel weg.
Snijd de komkommer in dunne plakken en de plakken weer in reepjes. Meng er de bieslook door en wat druppels citroensap.
Schik de komkommersliertjes op vierbordjes tot een plat bedje. Drapeer daar de zalmtartaar op. Garneer met een tot waaier gesneden cornichon.
Tip: om de Franse stemming erin te houden kun je een paar druppels pastis door de tartaar mengen.
En wie het als lunchgerecht wil serveren kan wat meer zalm nemen en er knapperig stokbrood bij geven.
Labels: Zalmtartaar cornichons
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage