<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, september 01, 2008

Vleeseter


Nieuwe hulpwetenschappen voor de archeologie, zoals isotopenonderzoek aan het collageen in botten, levert allerlei interessante informatie op. Nu is bekend gemaakt dat Neanderthalers voor tachtig procent vleeseters waren, de rest onduidelijk gruit, maar vis..... nee, dat niet. Ook al woonden ze naast meertjes en rivieren.
De restanten van twee Neanderthalers in een Kroatische grot zijn onderworpen aan de isotopen delta (13C and delta15N) analyse bewijzen dat bijna alle proteine van dierlijke oorsprong waren.
De onderzoekers bekeken een kaakbeen en een stukje schedel, die onlangs gedateerd werden op 28000 jaar oud.
Eerder onderzoek aan Neanderthalers in Belgie en Frankrijk hadden dit ook al aangetoond. Het waren dus effectieve jagers, wanneer ze de hele groep van voldoende vlees konden voorzien. Vlees eten had kennelijk de voorkeur boven ander voedsel.
Het hele artikel is te vinden op: http://www.pnas.org

Blijft de vraag. Vonden ze vis niet lekker? Of wisten ze niet dat je die kon eten? Of was het veel werk voor weinig en ongemakkelijk voedsel?
En gaan over pakweg veertigduizend jaar stemmen in de wetenschap op die zich afvragen waarom de Europese homo sap. sap. in de twintigste eeuw geen sprinkhanen en regenwurmen at?

Labels:

2 reacties:

Blogger Schnuppschnuess zei...

Sogar heute gibt es noch vereinzelt Abkömmlinge dieser Gattung, die nach dem Motto "Fleisch ist mein Gemüse" leben und lieber tierische statt pflanzliche Nahrung verzehren. Die Neandetaler sollen ja unter anderem wegen dieser einseitigen Kostform ausgestorben sein....

6 september 2008 om 08:39  
Blogger Lizet Kruyff zei...

De vraag is: zijn de Neanderthalers echt uitgestorven, of - zo blijkt uit jouw commentaar - hebben ze zich vermengd met de cro magnon mens en de homo sap.sap? Want je hebt helemaal gelijk, er zijn niet alleen moderne Neanderthalers die geen groente of fruit eten en ook liever geen vis ;-).

7 september 2008 om 11:45  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage