<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, oktober 08, 2008

Jaren Veertig



Uitgenodigd om komende vrijdag in Plein5 iets te komen vertellen over het eten in de jaren veertig. Die periode kenmerkt zich natuurlijk meer door wat er niet was dan door wat er wel was. De kunst was iets eetbaars te fabrieken van wat er wel was.
De eerste helft van dat decennium staat in het eten van WO II, de tweede helft in het teken van de wederopbouw. Sober, voedzaam, zuinig. Het is voor de huisvrouwen niet eenvoudig geweest het gezin te voorzien van drie maaltijden per dag. En dan heb ik het nog maar even niet over de hongerwinter.
Zelfs uit de jaren vijftig herinner ik me winters met kool, kool en nog eens kool bij het avondmaal. Rode kool, Savoye kool, groene kool, witte kool, boerenkool, zuurkool, bloemkool, spitskool. En dan klagen we nu dat er nog maar weinig verschillende koolsoorten op de markt zijn. Tja, het kan verkeren.
Wie meer wil weten kan vrijdag om iets na drie uur naar de radio luisteren. Plein5.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage