Keukenmeidenverdriet
Gisteren bij Plein 5 hadden we het onder meer over schorseneren, niet echt een vergeten groente, maar toch weinig populair. Armeluis asperges of keukenmeidenverdriet worden ze ook wel genoemd.
De modderige dunne wortels zorgen voor veel zand in de keuken en het schillen levert rouwranden aan de nagels op. Maar er is een slimme methode waarbij je veel ellende voorkomt. Afborstelen onder de buitenkraan, of buiten in een emmer water, dan kan het modderige sop meteen in de border. Dan de schorseneren in de schil halfgaar koken, en dan pas schillen. Gaat dan heel gemakkelijk. Wel een beetje laten afkoelen. Daarna kun je ze alsnog wokken, verder koken, of pureren, of in de soep doen.
Ons woord schorseneer komt van het Italiaanse scorzonera. Scorzo betekent schil, nera, je raadt het al, zwart. In het Duits heten ze dan ook Schwarzwurzeln.
Labels: Schorseneren
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage