<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, oktober 23, 2008

Kookatlas vervolgEr komen wat reacties binnen op het verhaal van twee dagen geleden over J.W.F. Werumeus Buning en zijn Kookatlas. Hij schreef inderdaad meer kookboeken, om te beginnen
1934 Culinaire tierelantijnen
1939 100 avonturen met een pollepel
1940 Nieuwe avonturen met een pollepel
De Kookatlas werd later nog een keer uitgegeven als:
Buitenlandse gerechten voor fijnproevers.
En dan kom ik bij punt twee: Werumeus Buning ontpopt zich als een gerechtenoverschrijver waarbij het de vraag is of hij ze zelf uitprobeerde.
Het recept voor het Tjechische gerecht Bramborak deugt niet. Ergens in een vertaling is ei tot ui verworden. En een losgeklopt ei wordt dan een flinterdun gesneden ui.
Want - zo overlegde ik met C. - waarmee plakt WB de geraspte aardappel en bloem tot een lekker deegje vast? Met spuug, dachten we toen. Maar dat is niet zo praktisch. Al googlend kwam ik bij een ander recept voor Bramborak en daar gaat het gewoon met een losgeklopt ei en zonder ui. Je kunt er dus wel peper, zout en groene kruiden naar smaak aan toevoegen. Oregano bijvoorbeeld,of tijm. En neem zoveel ei als je nodig hebt voor de hoeveelheid piepers.

Labels:

1 reacties:

Blogger Huibrecht zei...

Het klopt dat niet al zijn recepten kloppen. Desalnietemin zijn het best aardige boekjes die hij geschreven heeft. Daarnaast heeft JWF ook een paar aardige boekjes geschreven over wijnen en glas. Naar mijn mening ligt hun schoonheid meer aan het vol en bloemrijk taalgebruik. Vergelijk het met een (zelfgemaakt uiteraard) rijke witte chocolademouse met vanillemerg en frambozen of amarenekersen. Je leeft er geen dag langer door maar zo af en toe is het wel genieten. :)

Culinaire tierelantijnen is trouwens geen kookboek maar een exposé over de geschiedenis van het koken. Lees het echter niet als een historisch werk, want dan zijn er de nodige kanttekeningen te plaatsen.

Ik heb veel van zijn werkjes thuis in de kast staan. Zij zijn mijns inziens meer ter vermaak dan ter lering. Boekjes om met bijv. een glaasje port in een behagelijke leesstoel weg te kruipen na een succesvol kookavontuur in de keuken.

Enfin, dat is mijn bescheiden mening.

Hubert

7 januari 2009 om 15:32  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage