<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, oktober 21, 2008

Kookatlas


Van Annette kreeg ik de Kookatlas van Werumeus Buning gisteren. Ik herkende het plaatje voorop meteen, want het is een van de illustraties in het partwerk van Waanders over Culinaire tradities waar ik vorige week de bijschriften bij schreef. In december ligt het in de winkel.

Johan Willem Frederik Werumeus Buning was een geliefde hobbykok die Nederland al voor de Tweede Wereldoorlog leerde dat koken en eten niet slechts een dure plicht was, maar vooral ook leuk en lekker. Hij brak zijn notarisopleiding af om dichter te worden en schreef kunstkritieken voor de Telegraaf. Zijn vlotte schrijfstijl maakte zijn culinaire columns zeer gewild, maar zijn populariteit liep een ernstige deuk op toen hij in 1942 toetrad tot de door de Duitsers ingestelde Kulturkammer, waarmee hij het predikaat fout kreeg opgeplakt. Zijn recepten blijven speels en zeer uitvoerbaar. Zoals dit Tsjechische recept voor Bramborak
Zijn kookatlas met wereldrecepten verscheen in 1957.

Schil en rasp 1 pond rauwe aardappels, en hak een ui splinterfijn; voeg hierbij nog 125 gram bloem. Maak dit goed dooreen, formeer er kleine koekjes van en maak ze goed in het hete vet. Men kan ze ook in kokend water gaar maken. Geef hier gebakken tomaten bij.

Labels:

4 reacties:

Blogger MariĆ«lla zei...

De beste man schreef ook diverse boekjes over wijn en geld als een van de eerste Nederlandse wijnschrijvers!

23 oktober 2008 om 11:20  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Klopt, die heb ik echter nooit gelezen, ze staan ook niet ongelezen in de boekenkast. Heb jij ze? Zijn ze leuk?

23 oktober 2008 om 11:24  
Blogger MariĆ«lla zei...

Ik heb Een boekje van glas uit 1938. Erg vermakelijk verhaal over welk glas voor welke wijn. Ik leg het klaar om eens over te schrijven!

24 oktober 2008 om 13:13  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Leuk, ben benieuwd! Als ik er meer tegenkom bij neuzen op rommelmarkten zal ik aan je denken.

25 oktober 2008 om 14:03  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage