<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, oktober 16, 2008

VliegenzwammenDe wilde vliegenzwammen moet je natuurlijk niet eten, want giftig. Leuk om naar te kijken tijdens een herfstwandeling. Maar ooit heeft een creatieve geest bedacht dat je ze kon nabootsen, leuk voor bij het koude buffet, of als lunchhapje.
Ik vond het recept opnieuw in een boekje uit 1935: Het voorgerecht bij huislijke dineetjes. door C.H.A. Scholte-Hoek. Dat zal wel moderne spelling zijn geweest in de jaren dertig van de vorige eeuw. Bij huislijk denk ik toch meteen aan the skeleton in the cupboard, nou ja, in verband met de vliegenzam dan...

Nagebootste vliegenzammen

Eenige hardgekookte eieren en voor elk ei tien tot vijftien gram boter - eenige mooie tomaten met gave schil - peper, zout, nootmuskaat, Maggi-aroma.
Snijd een flink kapje van de gepelde eieren en neem er voorzichtig de dooiers uit; druk ze door een zeef en vermeng dit eigeel met de luchtig geroerde boter. Maak het mengsel op smaak met peper, zout, nootmuskaat en Maggi-aroma en spuit ze er mee op. (Waarschijnlijk bedoelt de schrijfster dat je de leeggehaalde eieren moet volproppen met het mengsel, maar dan wat elegant). Plaats op elk ei een kapje tomaat en spuit hierop met een papieren zakje puntjes luchtig geroerde boter. Zet de eieren op een schotel met fijngehakten aspic of sla.
Toen wij dit vroeger wel eens thuis maakten voor feestelijke gelegenheden prutsten we altijd kleine blokjes eiwit - gesneden uit het afgekapte stukje ei - op de boterstipjes. Ziet er ook leuk uit. Maggi hadden we niet in huis, wel Worcestersauce.
Blijf je zitten met al die onthoofde tomaten. Die kun je vullen met een mengsel van garnalen en mayonaise, of rijst met paprika en tomaat. Heb je meteen twee voorgerechten of schotels op het buffet.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage