<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, oktober 28, 2008

Vuur
In de discussie over de ontwikkeling van de mensheid is beheersing van het maken van vuur een belangrijk onderwerp. Wie vuur kan maken op gewenst moment kan zich verwarmen, ongewenst bezoek van vleeseters afweren, heeft licht in de duisternis, en kan andere manieren van eten bereiden beproeven.

De vaardigheid om vuur te maken is waarschijnlijk de sleutel tot succes geweest bij de migratie van de mensen en hun voorlopers van Afrika naar Europa en het Midden Oosten. Dat is de mening van archeologen van het Archeologisch Instituut in Jerusalem. Zij baseren zich op de resultaten van de recente opgravingen in Gesher Benot Ya-aqov in Israel. Dat ligt in de Hula vallei in het noorden van het land langs de Dodenzeekloof.
Materiaal uit de opgravingen daar - onder leiding van prof.dr. Naama Goren-Inbar - toonden aan dat de Acheuleen-bewoners van die vindplaats al 790.000 jaar geleden vuur konden maken. Tot voor kort dacht men dat dit pas een half miljoen jaar later het geval was.
Teamlid dr. Nira Alperson-Afil vertelde verder dat micro-onderzoek aan de verbrande vuursteen in alle acht bewoningslagen, die tot nu toe ontdekt zijn, aantoont dat de concentratie van verbrande vuurstenen voorwerpen in concentraties voorkwamen, die ze interpreteren als haardplaatsen. Daaruit valt de conclusie te trekken dat toen de kunst van het vuurmaken eenmaal onder de knie was, deze van generatie op generatie werd overgedragen. De opgestapelde bewoningslagen van deze site tonen het gebruik van vuur over een lange bewoningsgeschiedenis aan. Het continue dagelijkse gebruik van vuur bewijst volgens de onderzoekers dat deze vroege bewoners het spontane vuur niet uit de natuur moesten halen, maar dit zelf naar eigen wens konden aansteken.
Alperson-Afil: Het krachtige middel van vuurmaken gaf de mens zelfvertrouwen, en stelde hen in staat om hun vertrouwde omgeving te verlaten en nieuwe onbekende gebieden te gaan bewonen.

Het volledige artikel is te vinden in de laatste uitgave van de Quaternary Science Reviews. Downloadable File: FireOutofAfrica.doc

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage