<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, november 26, 2008

Arabia!


Er zijn van die boeken waar je spontaan vrolijk van wordt. Arabia, het kookboek van Merijn Tol en Nadia Zerouali, doet dat met je. Het is het verslag van hun culinaire reis rond de Middellandse Zee waar Arabische invloeden in de keuken te vinden zijn. Een meeslepende schrijfstijl sleurt de onbevangen lezer direct mee van de Maghreb naar Zuid Spanje, van Sicilie naar Libanon en weer terug. Prachtige illustraties - morgen zal ik een posten - en fotomateriaal om je vingers bij af te likken verhogen de vreugde. En de recepten.... mmmmm..... en ook nog maakbaar. Lees even mee in dit stukje uit de Libanon:
Kamal stelt ons voor aan uiteenlopende mensen met een passie voor eten. Met de precisie van een Zwitsers uurwerk maken we kibbeh met Kamals moeder. We leren in Batroun viskibbeh maken van May, een lokale vissersvrouw. De geur van citroen- en sinaassappelrasp met verse koriander vult Kamals kookstudio onder het huis. Mondaine Mona in Saida leert ons in haar keuken een ochtend lang hoe je allerlei klassieke Zuid-Libanese gerechten maakt, zoals mudarra, fatayer en gevulde groente. Haar dochter neemt ons daarna mee naar hun citgrousboomgaarden, waar we grote, groene pomelos plukken en proeven, onze handen groen van de citrusolie en het sap.
Lena, eigenaresse van een meelfabriek, laat ons haar adembenemende penthouse zien op de 25ste verdieping en scheurt met ons op haar eigen wijze door het waanzinnig everkeer in Beiroet. Ze let ons haar fluweelzachte dessert mhallabia te maken.

Je zou zo je koffers pakken en afreizen om dit ook mee te maken. Lukt dat niet, geniet dan van dit heerlijk boek, het is gewoon in de winkel te koop.
Hier het bijbehorende recept. Het is mandarijnentijd, neem wel biologische mandarijnen als je ze kunt krijgen. Dit heb je er voor nodig: 1 liter volle melk, ongeveer vier eetlepels suiker, 4 volle eetlepels maizena, 2 tot 3 etlepels oranjebloesemwater, eventueel een zakje mastiek(meska op zijn Marokkaans) 6 mandarijnen. En neem er ruim de tijd voor.

Mhallabia met mandarijnstroop

We moesten Lena haast smeken om dit recept. Het lijkt namelijk simpel om dit verrukkelijke toetje goed te maken, maar zonder de vereiste tijd en aandacht lukt het niet. Verwarm de melk met suiker - naar smaak - en roer tot de suiker is opgelost. Roer de maizena los met een beetje koud water en voeg toe aan de melk. Breng de melk op matig vuur aan de kook, laat het heel even borrelen, draai het vuur dan laag en blijf roeren tot de mhallabia dik van de houten lepel loopt. Roer het oranjebloesemwater erdoor. Stamp eventueel de mastiek fijn in een vijzel en roer door de mhallabia. Zeef de mhallabia door een fijne zeef en blijf roeren tot hij afgekoeld en lobbig is. Bewaar op een koele plek, maar niet in de koelkast, want dan wordt hij te stijf. Pers het sap van 2 mandarijnen uit en schil en snijd de rest van de mandarijnen in stukjes. Pureer het sap met de stukjes mandarijn met de staafmixer tot een gladde puree. Laat op matig vuur tot een dikke stroop inkoken. Serveer de mhallabia met de mandarijnstroop.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage