<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 22, 2008

Sneeuw en soep


De eerste sneeuw van het seizoen valt. Wintergevoel met tintelende wangen en sneeuwlaarzen. Handschoenen vergeten, die moeten nodig opgegraven in de wintermand.
Gisteren gingen verschillende bomen om in het dorp door de vreemde windrichting en harde stormvlagen. Bij ons maakt een flinke conifeer slagzij, om de hoek ging een reusachtige treurwilg tegen de vlakte. Wij treuren om de wilg en de conifeer.
Het wordt tijd om een grote pan verwarmende soep te gaan maken.

Garbure

Nodig: 1 grote pot of groot blik witte bonen, 4 geschilde aardappelen in stukjes, 200 gram sperziebonen, 200 gram fijngesneden savoyekool, 2 teentjes knoflook uit de knijp er, zout, peper, oregano, 300 gram confit de canard of van gans, olijfolie, tenminste 1 liter water. Optie: sambal
Bereiding: Doe de olijfolie in een stevige pan en laat die een beetje opwarmen. Smoor daarin de aardappelen, sperziebonen en kool heel kort. Doe er de knoflook door en dan de confit. Goed roeren en dan de oregano erbij. Water erop gieten en aan de kook brengen. Laat deze soep gaar worden in ongeveer een half uur, of als de aardappelen gaar zijn. Afmaken op smaak met zout en peper, en desgewenst een mespuntje Sambal Brandal. Haal de confit eruit en peuter het vlees van de botjes. Doe dan het vlees weer terug in de pan. Nogmaals goed doorroeren. Opdienen met geroosterde sneetjes stokbrood. Je kunt de soep nog rijker maken door er een stevige rookworst of een stuk salami of chorizo mee te laten koken. In het laatste geval kun je geen of minder sambal toevoegen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage