<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 03, 2008

Sobere disKarel VI van Frankrijk vaardigde in 1420 - twee jaar voor zijn dood - een Edict uit, waarin hij verbood naast de pottagie meer dan twee schotels te serveren. Lees ik in Tischfreuden bij 3 november.
Klinkt op zich als een poging tot soberheid. Wie was deze Franse koning? Zijn bijnaam is Charles le Fou. Ai, dat klinkt niet veel belovend. Hij werd op 3 februari 1368 in Parijs geboren en overleed daar in oktober 1422. Zijn vader, Karel V de Wijze, overleed toen hij pas twaalf jaar oud was en daarom was hij wel 42 jaar lang koning. In 1392 worden de aanwijzingen van zijn krankzinnigheid steeds sterker. Er onstaat een jarenlange machtstrijd om de invloed op de Franse troon. Het machtsvacuum en een burgeroorlog maakten het land even stuurloos als de koning zelf. De Engelse koning Henry V maakte daar handig gebruik van en vernietigde het Franse leger bij Azincourt in 1415. De 100-jarige oorlog woedde vrolijk verder.
Gekke Karel was getrouwd met Isabella van Beieren, die zich zonder mankeren in de machtsstrijd mengde ten faveure van haar dochter Catharina, en ten detrimente van haar zoon Karel.
Over zijn waanzin en veldslagen valt het nodige te lezen. Maar waar die opmerking over de sobere dis te vinden is, blijftg voor mij nog even een raadsel. Het verdrag van Troyes van 1420 gaat toch vooral over het onterven van zijn zoon ten gunste van de Koning van Engeland, die met Catharina getrouwd was. Je kunt je hoogstens voorstellen dat de sobere dis pure noodzaak was om legers te kunnen betalen. Maar zonder bron blijft het een anecdote.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage