Duivekater - 1
Sinterklaas is een tijd van smikkelen en smullen: taaitaaipoppen, speculaas, boterletters, chocoladeletters, banketstaven, pepernoten, marsepein behoren tot onze traditionele gelegenheidslekkernijen. Een traditie die we in ere houden. Toch zijn we een bepaalde vorm van seizoensbrood bijna vergeten, de duivekater. Helemaal rechts onderaan op het schilderij van Jan Steen te zien. Brood in de vorm van een scheenbeen, zo het verhaal wil. Wordt tussen Sint en Driekoningen gegeten van oudsher. Dit lezen we er in Moortje over:
Asset sinter Klaes was, so setten myn soon tot jouwent de schoen,
Wat pleger jou moer Griet Jans daar een hielle hoopte goet in te doen
Hielle peper-huysjes met suycker-erreten, met Kabbeljaus ooghen en kappittelstocken
Dat plech onse Arens voor klockspijs met huydt en met hayr in te schocken,(…)
An sen vygen, ansen nueten, ansen boeckedeflensjes en sulck gebras:(…)
En as het Kerst-tijdt was, dan nooden hy ons op de witte-broots sop,
Heer wat gooter jou Fytje Flores een pot met gulle botter op
In dan droncke wy de Betouw, en de wijn so lustich als water
(Betouw: wijn uit Poitou)
En alle drie Koningen stuurde sy ons een moye Duevekater (...)
Een langwerpig brood dat vooral opvalt door de inkervingen die er een mooi patroon op aanbrengen. Er is in Purmerend nog een bakker die ze maakt. Heet ook Bakkerij de Duvekater. Morgen meer
Labels: Duivekater
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage