<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, januari 17, 2009

Kostschoolgrieten van Searle - 1


Ik beloofde terug te komen op St. Trinians, de kostschool die bedacht werd door cartoonist Ronald Searle (1920-). Zijn eerste kostschoolmeisjes tekent hij in Schotland in 1941. In de oorlog werkte hij onder meer aan de beruchte Birma spoorweg, maar hij overleefde - tenauwernood. In 1946 wandelde hij weer de redactie die zijn eerste st. Trinians tekening publiceerde binnen met een map tekeningen die ook tenauwernood de oorlog overleefden, waaronder de tweede en derde kostschoolcartoon: de hoofdonderwijzeres vraagt of degene die de linkervleugel van de school in de fik stak haar hand wil opsteken.
De meisjes van St. Trinians zijn alles wat het populaire beeld van het welopgevoede zich braaf gedragende Britse kostschooltypetje niet is. Ze terroriseren, stelen, moorden, roken en drinken en doen verder alles wat god verboden heeft. De staf van de school is navenant. De humor sloeg in het naoorlogse Engeland in als een bom en in 1947 verscheen de eerste bundeling: Hurray for St. Trinians. Een prachtig antwoord op alle mierzoete meisjesboeken die zich op kostschool afspelen, met de blondharige teamsportscaptain padvinderachtige Pitty of Patty als ideaalbeeld.
Het motto van de headmistress van st. Trinians was niet voor niets:
In other schools girls are sent out quite unprepared into a merciless world, but when our girls leave here, it is the merciless world which has to be prepared.
Morgen verder.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage