<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, januari 20, 2009

Kostschoolgrieten - vervolgTerecht werd ik er op gewezen dat ik nog iets meer zou vertellen over de kostschoolmeisjes van St. Trinian van de Britse cartoonist Searle.
Tot de tweede wereldoorlog was St. Leonards Hall, onderdeel van de universiteit van Edinburgh, het onderkomen van de echte st. Trinneans meisjesschool. Deze werd opgericht door miss C. Fraser Lee in 1922 en bood opleiding en onderdak aan zestig meisjes. Zij gaf les volgens de toen hypermoderne Dalton-methode, waar zelfdiscipline prevaleerde boven schooldiscipline. Vandaar de reputatie dat ze daar precies doen waar ze zin in hebben.
In WO II verhuisde de school naar Gala House in Galashiels. In 1946 sloot St. Trinneans haar deuren toen miss Fraser Lee met pensioen ging.

Het verhaal wil, dat een zekere familie Johnston, die twee dochters op st. Trinneans had zitten, tijdens hun evacuatie in Kirkcudbright terecht kwamen, waar ze Ronald Sealre ontmoetten. Hij tekende een cartoon over de meisjes op hun school. Dit zou het begin zijn geweest van St. Trineans.

De echte school kreeg pas nationale faam toen er in de krant een advertentie verscheen voor een reunie voor de old girls in The Scotsman van september 1955. De fictieve kostschool was toen wijd en zijd bekend, hetgeen misschien de reden was waarom de zetter een n vergat en de advertentie het dus over st. Trineans had in plaats van over st. Trinneans. In een interview met de Sunday Express ontkent de hoofdonderwijzeres enige overeenkomst tussen haar meisjes en de fictieve Searle-grieten, al leek de echte miss Fraser Lee qua reputatie nogal op haar filmkarakter.

Want St. Trinians is vele malen verfilmd. Al in de jaren vijftig verscheen er een serie films, in de jaren zestig volgden er nog twee, waaronder een persiflage op de Great Train Robbery, en ook in 1980 werd een film gemaakt. Daarmee is het thema nog niet uitgeput. In 2007 volgde nog een film en dit jaar schijnt er nog een te volgen.
Ik zou dolgraag die oude films eens willen zien, maar voorlopig zal ik eens kijken of de DVD van 2007 bij de videotheek te krijgen is.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage