<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, januari 09, 2009

Soep van gedroogde tuinbonen

De rijp ligt hier een duim dik op de takken, we leven in een prachtige witte winterwereld. Stralende zon erop. C. is naar buiten met de camera, een foto volgt. Vanavond dus maar een winters soepje. In Arabia, het prachtige kookboek van Nadia en Merijn, staat een simpele maar uiterst smakelijke soep met gedroogde tuinbonen en venkelzaad. We hebben hem al eens geprobeerd en het is beslist een blijvertje. Gedroogde tuinbonen haal je bij de Marokkaanse supermarkt of kruidenier. Die heeft ook venkelzaad. Op Sicilie noemen ze de soep Maccu, in Marokka kennen ze hem als Bessara.

Maccu voor vier personen

Nodig: 2 uien, 1 eetlepel venkelzaad, olijfolie, 275 gram gedroogde tuinbonen, zout, olie met rode peper of pistacheolie.

Bereiding: Snijd de uien fijn. Stamp het venkelzaad grof in een vijzel. Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de uien met het fijngestampte venkelzaad een minuut of vijf of wat langer op een laag vuur. Voeg de tuinbonen, een liter water en zout naar smaak toe. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de soep ongeveer drie kwartier zachtjes koken. Af en toe roeren. Pureer de soep als de tuinbonen zacht zijn met een staafmixer. Houd hem warm.
Rooster wat venkelzaadjes kort in een droge gloeiende koekenpan en sprenkel die over de soep, wanneer je die in een kom hebt gedaan. Druppel er wat peper- of pistache-olie over naar smaak. Als je geen pistache-olie kunt krijgen, kun je hem zelf maken door een eetlepel groene pistaches van goede kwaltieit fijn te stampen in de vijzen en er anderhalve deciliter groene olijfolie door te wrijven. Dat moet ik nog proberen, de peperolie was al heel smakelijk.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage