<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, januari 21, 2009

Spanje in de 19e eeuwSinds gisteren ben ik de trotse bezitter van een boek over de 19e eeuwse keuken in het zuiden van Spanje, Medina Sidonia. Oude kookschriftjes van twee dames van goede huize werden bewerkt en in context gezet. Spannend. Ook veel beeldmateriaal van hoe het er vroeger in de keuken en eetkamer aan toeging. En plaatjes uit de familie van de kookschriftdames. Dankzij collega Pauline Blom is dit boek nu in mijn bezit gekomen. Ik kreeg de titel door van Riet van de Velde, die het toen ze met haar echtgenoot en archeoloog Piet deze zomer in Spanje vakantie hield, op de kop tikte. Het heeft Pauline heel wat moeite gekost om nog een exemplaar te bemachtigen, want de eerste druk was al uitverkocht en ze woont weliswaar in Spanje, maar ook niet direct om de hoek van Medina Sidonia. De komende tijd zal ik regelmatig uit het boek citeren. Eerst even een Spaans woordenboek opduikelen, ergens in een doos zit er nog een. Dat helpt. Hier even een proefvertaling.

Duifje in saus.

In een pan met dikke bodem fruit je een ui, vervolgens bak je de duif en dan doe je er kaneel, kruidnagel, saffraan en een blaadje laurier bij en zout. Dat laat je sudderen tot het gaar is.

Tot zover het recept. Kennelijk is bekend dat je de ui in olie fruit, en dat het handig kan zijn een beetje bouillon of wijn of water bij het sudderproces te benutten. Maar het klinkt lekker en ook nog een beetje middeleeuws en Moors met die kaneel, kruidnagel en saffraan. Ik ga een duif zoeken.
Op de foto Madama Antonia Sanchez Pardel, twintig jaar oud in 1866.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage