Feestjes - vervolg
Wanneer in de 18e eeuw een chic feestje ten einde liep, kregen de gasten staande een glaasje hypocras. Opkraskruidenwijn. Heeft wel iets sympathieks en het is ook duidelijk: jongens, niet blijven plakken, dit was het wel, jasjes aan, naar huis.
Hypocras is heel lang populair geweest, de 18e eeuw is een beetje het staartje. Hier het recept
uit Een notabel Boecxken van Cokeryen, 1514.
uit Een notabel Boecxken van Cokeryen, 1514.
Om te maken eenen stoop goeden finen ypocras. Soe neempt eenen stoop witten wijn ende een halve pinte. Dan neempt van desen wine eenen croes. Dyen maect wel werm. Daerin suldi wel minghelen met eenen lepele vijf onchen bruyn suyckers. Neempt uutghelesenen finen caneel viere onchen ende een halve, witten ghimber een vierendeel, greyne, ghalygaen, coliander, calani aromatice, elcx vier greynen. Hyeraf maect poeder ende dat ghiet door den sack, ghelijck men den clareyt doet.
Moderne versie: neem een goede fles witte wijn uit de Bergerac of neem Rijnwijn. Doe die in een pan met dikke bodem en doe er een half pond bruine suiker bij. Doe in een linnen zakje drie stokjes kaneel, twee centimeter geschilde gemberwortel, twee centimeter geschilde galanga, een eetlepel korianderzaad en een eetlepel cardamom. Verwarm het geheel en laat dit enige tijd op een laag vuur trekken. U kunt desgewenst het drankje kleuren met kalmoes. Laat het geheel afkoelen en serveer het in een roemer of rijnwijnglas.
Labels: Hypocras
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage