Kip proeven
Gisteren, landgoed Groeneveld, zestig proevers, vier soorten kip, twee testblaadjes, vier kleurige stippen, twee lange tafels. De kippen kakelden niet langer, maar de proevers des te meer. Wat een geweldig initiatief van Dick Veerman van foodlog.nl en wat ontzettend leuk om al die foodloggers nou eens in levende lijve te zien! Maar dit terzijde, want de kippen stonden centraal.
De eerste proefsessie kregen we vier stukjes filet, waarvan er voor mij maar 1 echt naar kip rook. Welke dat was? Dat kregen we pas veel later te horen. Want eerst proefde je gewoon op smaak, structuur, bite, en ik dus ernstig op geur. De rode stipkip was voor mij nummer 1.
Daarna kregen we te horen welke kippen we proefden, maar niet welke kleurstip welk ras was. We proefden de filets van - zo bleek - plofkip, volwaard, kemper landhoen en chaamse pel. Respectievelijk max 6 weken, 8 weken, 12 weken en 26 weken. Nou kopen wij zelden of nooit kipfilet, want zonder bot minder smaak. Wij kopen liever de hele kip, of de poten. En altijd biologisch. Dat zal zeker van invloed zijn geweest op mijn keuze. De rode stipkip bleek namelijk het kemper landhoen, een biologische scharrelkip uit de Achterhoek, gevoed op honderd procent plantaardig voer met biologisch geteelde granen, zonder groeibevorderaars en antibiotica. De Chaamse pel vond ik taai en saai, kon net zo goed doorgefokt kalf zijn. De rest was matig tot zeer saai.
De tweede sessie, kip inmiddels koud, was eigenlijk vergelijkbaar. Volwaard kwam er qua geur nu iets beter uit, maar dat kan ook aan het feit hebben gelegen dat mijn eerste stukje kemper landhoen krokant vel bezat en het tweede niet. Hij zakte naar de tweede plaats.
Na de discussie kregen we het vlees van de poten te eten. En o, wat was dat lekker, Pel en Kemperkip alletwee om te smullen, de andere kippen voor mensen die eigenlijk niet van kip houden zeer eetbaar, want smaakte naar niks. De Chaamse pel leek wel fazant, zo intens van smaak. Maar de Kemperkip was prachtig: mals met bite, sappig, smaakvol.
Waar kun je die kopen? Kijk maar even op de site, kun je via je postcode cijfers adressen vinden.
Labels: Kip
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage