Zout
Zo zout als deze Franse wijsheden uit een almanak van 1829 heb ik het nog nooit gegeten.
Vlees zonder zout heeft smaak noch kraak. Het corrigeert de flauwte, maar overvloedig gebruik moet je schuwen: het verslechtert het gezichtsvermogen en nog meer, het vermindert de kwaliteit van onze waardevolle levenssappen. Wie er teveel van gebruikt krijgt een tanige, verweerde, gelooide huid.
Wat een verrukkelijke volkswijsheden. Goed vlees heeft helemaal geen zout nodig. Minder goed vlees kan wel wat zout gebruiken, maar beter los je dat probleem met andere ingredienten op, en groene kruiden. Een paar korreltjes zout op een zacht gekookt eitje, mmmm, ja graag.
Dat je er slecht van zou gaan zien? Misschien als de berg zout op je bord zo hoog is, dat je er niet overheen kunt kijken? En slecht voor de huid? Ach, daar zullen ze aan de Rode Zee ook zo hun gedachten over hebben. Wat volgens mij nog ontbreekt op dit lijstje: je wordt er impotent van, of iets vergelijkbaars. Dat had er nog best bijgekund.
Labels: Zout Almanach des gourmands
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage