<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, april 03, 2009

Schep en Hengel

Het mooie van de illustraties in de psalters is dat je een schitterend beeld krijgt van de dingen van alle dag. Aan de oever van de rivier die als een blauw lint langs de onderkant van de pagina loopt staat een man met een hengeltje te vissen. Rechts van hem is een man de tuin aan het omspitten, zo te zien met een ijzeren spa. Boven hen rechts achter de fruitbomen waar iemand fruit aan het plukken is, grazen vredig de koeien.
Dit is een bladzij uit het Theodore psalter, dat uit het Byzantium van de elfde eeuw afkomstig is.
Het origineel bevindt zich in het British Museum, maar er is ook een online versie beschikbaar.
Abt Michael van het Stoudios klooster ontving dit psalter van de priester Theodore, die in het zelfde klooster als schrijver werkzaam was. Het klooster bevindt zich vlak bij de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel en werd gesticht in het midden van de vijfde eeuw van onze jaartelling.
Het psalter bevat onder meer het boek der psalmen, een gedicht over de vroege jaren van David, een gebed voor de abt, tien bijbelse odes, waarvan er twee aan Mozes gewijd zijn, een gebed voor Anna, de moeder van de profeet Samuel. De illustraties hebben te maken met de inhoud van de teksten. Maar aangezien mijn Byzantijns Grieks niet zo denderend is, zie ik slechts een ruraal tafreeltje!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage