<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, mei 22, 2009

Expeditie Limburg vervolg


Het kapelletje van Overhuizen in Bocholtz is gewijd aan Sint Egidius of Gillis. Op het eerste gezicht een ongebruikelijke keuze, maar misschien toch weer niet. Wie was Egidius? Een man die in de zevende eeuw in of rond Athene werd geboren. Hij ging op pelgrimstocht en kwam terecht in Zuid Frankrijk, waar hij neerstreek in een grot in de Provence. Zijn kluizenaarsbestaan beviel hem, vooral omdat een hinde hem iedere dag kwam voeden met haar melk. Jagers in het bos achtervolgden de hinde, die bij Egidius in de grot kroop en onbereikbaar bleek voor de jagers. Op een dag ging de koning mee uit jagen met als doel de geheimzinnige hinde te doden. Die lag weer aan de voeten van de kluizenaar. De koning schoot blind een pijl de grot in en trof daar een hevig bloedende heilige en ongedeerde hinde. Egidius weigerde medische hulp van de koning - ging daardoor verder hinkend door het leven - maar vroeg wel om een klooster. St. Gilles en Provence, gebouwd in 680, bestaat nog steeds, en is een tussenstop op een van de routes naar Santiago de Compostela. Egidius overleed 1 september 720.

Patroon van de jagers, herders, boogschutters, veeverkopers,paardenhandelaren, bedelaars, schipbreukelingen, houtvesters en zogende moeders.
Patroon tegen krankzinnigheid, droogte, vuur, storm, onvruchtbaarheid bij mens en dier.

Toch ben ik benieuwd naar de reden waarom in de 14e eeuw deze kapel aan deze heilige werd opgedragen. En vooral waarom op die plaats en of er eerder ook al iets was. Woonde er een kluizenaar? Was er een Romeinse tempel, of een grafmonument of een rustplaats langs de van oorsprong Romeinse weg naar Keulen en Aken, die er vlak langs liep? Wie zal het zeggen?

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage