<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, mei 17, 2009

Lam - vervolg


Goed, de minder courante delen van een zuiglam, wat doe je daar mee? Ik begin maar met een saus te maken van de botten. Want dat is dan weer de basis om met de rest verder te gaan. We kregen een prima recept van Wim Kuijk mee, dat ik een beetje aanpaste aan mijn dieet en smaakvoorkeur. Slower kan het haast niet met dit recept.

Lamsbouillon
Wat heb je nodig behalve de botten:
olijfolie, rode wijn, water, ui, knoflook, prei, knolselderij, wortel, tomaten, bladselderij, peterselie, tijm, peperkorrels, jeneverbessen
Hoeveelheden afhankelijk van de hoeveelheid botten. Beetje naar eigen inzicht dus.

Wat doe je:
Je verwarmt de oven voor op 200 graden C. Je doet de botten in een braadslee met flink wat olijfolie en laat ze goed bruin worden, af en toe keren. Bij mij duurde dat ongeveer drie kwartier.
In de tussentijd maak je de groenten schoon en klein.
Vervolgens doe je de botten in een grote pan, en doe je de groenten in de braadslee in de oven en laat je ze een kwartiertje roosteren, waarna ze bij de botten in de grote pan gaan. Aanbaksel uit de braadslee blussen met water, even opkoken en ook in de pan doen. Vervolgens de rode wijn en water erbij, laten opkoken, zo nodig afschuimen, en dan de kruiden toevoegen en dan vier uur tenminste zachtjes laten trekken.

Zeef dan de bouillon en laat hem afkoelen om eventueel een vetlaagje weg te kunnen nemen. Wil je saus maken van de bouillon, laat dan een deel ervan inkoken tot de gewenste hoeveelheid en dikte. Voor de zuiveleters: monteren met klontjes koude roomboter. Maar ook zonder dat, uiterst smakelijk!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage