Mens, ga toch koken!
Onsterfelijke woorden van Pim Fortuyn. Als hij geweten had, dat juist het koken de mens op voorsprong zette van de apen, zou hij deze scheld oneliner vast niet hebben uitgesproken.
Na de ontdekking van het vuur als beheersbaar proces leerde de mens het vuur te gebruiken voor het bereiden van eten. Die vinding heeft fundamentele veranderingen in de hersenen van de mens en de anatomie veroorzaakt.
De mens heeft in het verre verleden afstand genomen van de apen, juist doordat hij leerde koken. Primatoloog en antropoloog Richard Wrangham, hoogleraar aan de universiteit van Harvard poneert deze stelling. Wrangham was student van Jane Goodall, bekend van haar onderzoek naar chimpansees in Afrika. Ook Wrangham leefde bij de chimpansees, in Oeganda. Hij deelde hun voedsel, en ontwikkelde het idee dat het koken van eten de mens op voorsprong zette ten opzichte van zijn apenfamilie. Door het eten te verhitten kon de mens het effectiever benutten. Sommige voedselsoorten zijn zelfs alleen gekookt verteerbaar. Meer en beter eten maakte de mens. Het gemeenschappelijk vuurtje stoken, eten bereiden en verorberen maakte de menselijke woongroep. Waardoor ook een wederzijds niet-aanvalsverdrag ontstond, en een gemeenschappelijk defensief optreden tegen gevaren van buitenaf. De gemeenschappelijke zorgtaken en het leven in een woongroep leiden tot het ontwikkelen van sociale intelligentie, taakverdeling, specialisatie, aldus Wrangham.
Uitgeverij Nieuw Amsterdam brengt zijn boek Koken - over de oorsprong van de mens op de markt.
http://www.harvardscience.harvard.edu/directory/researchers/richard-wrangham
Labels: Prehistorische mens
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage